Konačno; ekstrakt konoplje uskoro u ljekarnama

cannabis-pills

Prema najavama iz Ministarstva zdravstva i Imunološkog zavoda, ubrzo će se u ljekarnama moći na recept dobiti ulje (ekstrakt) pakiran u mekane kapsule. Riječ je o proizvodu Kanadske tvrtke “Tilrey”, a zapravo se radi o ekstraktu konoplje kemotipa 2 (CBD:THC=1:1). Kapsule će biti dostupne u dvije različite varijante, jedna s 5 mg CBD-a i 5 mg THC-a po kapsuli, a druga sa 2,5 mg THC-a i 2 mg CBD-a po kapsuli. Lijek će propisivati liječnici opće prakse isključivo po preporuci specijaliste, i to: specijalista neurologije, internističke onkologije, onkologije i radioterapije, infektologije i specijalista pedijatra sa subspecijalizacijom iz neuropedijatrije. Lijek će biti propisan na neponovljivi recept.

U Hrvatskoj je dopušteno preporučiti konoplju za slijedeće indikacije: maligne bolesti (ublažavanje mučnine i povraćanja povezanih s kemoterapijom, ublažavanje bolova), multipla skleroza (spazmi), AIDS (anoreksija), Epilepsija. Prema preporukama povjerenstava  o doziranju za navedene bolesti maksimalne doze su kako slijedi; za MS do 32 mg THC-a/dnevno, za AIDS do 300 mg THC-a/dnevno, za maligne bolesti do 200 mg THC-a/dnevno.

Prevedeno na broj kapsula dnevno (maksimalne doze); MS 7 kapsula po 5 mg, maligne bolesti 40 kapsula po 5 mg, AIDS  60 kapsula po 5 mg (ova količina je veća nego je dozvoljeno Pravilnikom, naime pravilnikom je dozvoljeno maksimalno 7,5 g THC-a/mjesečno što iznosi 1500 kapsula mjesečno tj. 50 kapsula dnevno). Za epilepsiju nema konkretne preporuke, međutim doze koje se spominju u dokumentu, a izvedene su iz kliničkih proba za koje postoje “dokazi slabe snage”, su 200-300 mg CBD-a dnevno.

Udruga Medicinska Konoplja je stava da je pripravak koji će se naći u ljekarnama pozitivan pomak u odnosu na trenutno stanje, međutim sam pripravak je neadekvatan za sve indikacije koje su trenutno na listi. Vrlo je velika razlika između ekstrakata kemotipa 1,2 i 3. Kemotip 2 će vrlo vjerovatno davati dobre rezultate kod nekih MS pacijenata, ali za bolove i epilepsiju ovo nije najbolje rješenje. Naime za epilepsiju, NUŽNO je da se u ljekarnama nađe ekstrakt kemotipa 3 (visok CBD, nizak THC), dok je za bolove i mučnine adekvatan pripravak ekstrakt kemotipa 1 (visok THC, nizak CBD).

Možemo reći da smo zadovoljni činjenicom da će se po prvi put u ljekarnama naći prirodni pripravak od konoplje, no apeliramo na Imunološki zavod da što prije osigura uvoz ekstrakta kemotipa 1 i 3. Upitna je još jedino cijena kapsula.

Svaki početak je težak.

 

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *