DEA odobrila prvu kliničku studiju za PTSP

Država Colorado donirala je neprofitnoj organizaciji MAPS 2.156.000 $ za organizaciju prve kliničke probe koja bi trebala zadovoljiti kriterije struke.PTSPDo sada su za indikaciju PTSP-a odrađene pretkliničke studije i to za poremećaj sna i noćne more koje je provela farmaceutska tvrtka koja proizvodi Nabilon (sintetski analog THC-a). Osim tih studija i dr. Sue Sisley je provela malu studiju na Sveučilištu u Arizoni, međutim u proteklih 6 godina je opstruirana u svojim naporima da provede i pravu kliničku studiju.

U ovoj studiji sudjelovati će i dr. Sisley sa svojim timom u Phoenixu, dok će se dio studije provoditi i u Baltimoru pod paskom dr.  Ryana Vandreya. Studija će obuhvatiti 76 veterana koji pate od PTSP-a, kojima klasična terapija (koktel lijekova) ne pomaže. Studija će biti randomizirana, slijepa, placebo kontrolirana. Pratit će se rezultati kod pacijenata prilikom korištenja različitih sorti konoplje sa različitim udjelima CBD-a, THC-a, ali i ostalih aktivnih tvari. Pripravak koji će biti korišten je cvijet različitih sorti konoplje.

Osim toga prikupiti će se podatci o korisnicima konoplje za indikaciju PTSP-a u državama SAD-a gdje je legalna medicinska upotreba. Prikupljeni podatci iskoristit će se da bi se lakše odredilo doziranje, nus-pojave i kemijski sastav konoplje koju koriste veterani u SAD-u.

A gdje je Hrvatska sa svojim veteranima? U Ministarstvu zdravlja smo prije 2 mjeseca dobili usmena obećanja da će se razmotriti novi dokazi i početi rješavati problem PTSP-a i konoplje. Do danas se ništa nije pomaknulo s mrtve točke. Do sada je nešto manje od 3000 veterana PTSP-ovaca počinilo samoubojstvo. Možda je intencija Ministarstva da nepoduzimanjem ničega riješi problem PTSP-ovaca u RH. Sramota! Gospodo političari i djelatnici Ministarstva, počnite raditi u interesu javnog zdravlja ili odstupite sa funkcija i radnih mjesta! Mi Vas plaćamo!

Izvor: http://www.maps.org/news/media/6141-press-release-dea-approves-first-ever-trial-of-medical-marijuana-for-ptsd-in-veterans

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *