Uzgoj konoplje za potrebe zdravstvenog sustava uskoro legalan? Industrijska konoplja konačno legalizirana?

cannabis-law

SDP je 3.5. u Sabor uputio prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Temeljem toga prijedloga u Hrvatskoj bi se ozakonila mogućnost uzgoja konoplje za potrebe Hrvatskog zdravstvenog sustava, ali i za izvoz. Prema prijedlogu Zakona pravne i fizičke osobe koje bi uzgajale morale bi dobiti odobrenje ministra zdravstva i suglasnost ministra poljoprivrede. Otkup biljaka bi mogle obavljati pravne i fizičke osobe uz odobrenje ministra zdravstva. Ministar zdravstva će u pravilniku definirati područje i uvjete za uzgoj, nadzor nad uzgojem, proizvodnjom, otkupom i prometom biljaka, uz suglasnost Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.

Drugi izuzetno važan dio ovog prijedloga je i legalizacija industrijske konoplje. Naime intencija je da se konoplja sa sadržajem THC-a 0,2%, stavi u isključivu nadležnost Ministarstva poljoprivrede, što znači da bi ministar poljoprivrede trebao donijeti novi pravilnik kojim bi se omogućila industrijska prerada konoplje u svim granama industrije, a ne samo u prehrambenoj kako je definirano trenutno važećim pravilnikom.

Predložene promjene su zaista dugo očekivane i zapravo su ekonomske prirode, naime ako ovaj prijedlog dobije podršku u Saboru, prihodi od konoplje će se značajno povećati, od industrijske ali i od medicinske primjene.

Prema riječima bivšeg ministra zdravstva Siniše Varge, izrečenim na simpoziju o konoplji održanom 3.5. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, SDP traži potporu i ostalih stranaka za ovaj zakon, što će nadamo se i dobiti, jer ovo zaista nebi trebalo biti političko, već ekonomsko, zdravorazumsko i pitanje zdravlja ljudi.

Dugo očekivano rješenje pitanja legalnih droga (legal highs), bi napokon bilo zakonom definirano. Naime u prijedlogu zakona je i definicija takvih supstanci kao i naputci kako bi se trebale inspekcijske službe odnositi prema novim psihoaktivnim supstancama, i kako postupiti u slučaju sumnje na iste. Konačno smo dočekali i to!

Ovakvu inicijativu svakako podupiremo, sa zanimanjem ćemo pratiti razvoj događaja. Kakvi će biti pravilnici, kojom brzinom će se donositi i kakva će biti implementacija u praksi su pitanja koja će biti aktualna nakon što se (nadamo se), ovaj zakon izglasa i stupi na snagu.

You may also like...

1 Response

  1. Ivan napisao:

    Treba saditi svatko u svom vrtu a ne pod nekakvom kontrolom?!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *