Negativno mišljenje Vlade RH o prijedlogu promjena Zakona o suzbijanju zlouporabe droga

Vlada RH dala je negativno mišljenje na prijedlog izmjena i dopuna Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Mišljenje Vlada – konoplja. Zanimljivo je da je ovaj dokument potpisao Premijer Plenković. Vlada RH nije uzela u obzir stav Udruga “Kronoplja” i “Medicinska konoplja” STAV UDRUGA O PRIJEDLOGU IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O SUZBIJANJU ZLOUPORABE DROGA. u kojem smo obrazložili prednosti i nedostatke prijedloga promjena Zakona.

Dokument u kojem Vlada iznosi svoje mišljenje je u najmanju ruku nekompetentan, neozbiljan i dezinformirajući. Argumenti na koje se pozivaju su u prvom redu Konvencije UN-a, međutim to je potpuna dezinformacija jer je sukladno Konveciji iz 61′ uzgoj konoplje sa visokim udjelom THC-a moguć, uz kontrolu države. Sukladno upravo toj Konvenciji u trenutno važećem Zakonu o suzbijanju zloupurabe droga, dozvoljen je uzgoj maka za proizvodnju morfija, a uzgoj konoplje naravno nije. Nadalje u dokumentu obrazlažu da je uzgoj konoplje (sa visokim THC-om) kompleksno pitanje i da ga zbog toga treba rješavati u Zakonu, a ne u pravilniku. Takav stav je nerazuman, jer su u Češkoj i Nizozemskoj ta složena pitanja upravo regulirana pravilnicima. Vlada ne uzima u obzir astronomsku cijenu koju plaćaju oboljeli za kanadski pripravak. Početak rješenja tog problema na žalost, nije na vidiku.

Pitanje industrijske konoplje u dokumentu je blago rečeno nebuloza nad nebulozama. Naime  Vlada tvrdi da je zbog morfoloških sličnosti nemoguće razlikovati industrijsku od rekreativne konoplje pa se zbog toga ne može industrijska isključiti iz Zakona. Pa valjda postoje instrumenti kontrole (analize) koje egzaktno mogu pokazati o kakvoje se biljci radi. U 2016 g. zasijano je gotovo 2000 ha industrijalke u Hrvatskoj, kako to da takva proizvodnja nije “rizik od zlouporabe”. Kako je moguće da se u EU sije gotovo 30 000 ha, i nema zabilježene zlouporabe. Svaka donekle informirana osoba o uzgoju konoplje zna da je metodologija uzgoja industrijske i rekreativne potpuno različita. U kontekstu industrijske konoplje Vlada se ponovo poziva na Konvencije UN-a, a u nastavku teksta zapravo sama sebe demantira jer kaže da čak i UN izuzima industrijsku konoplju iz konvencija!

Dakle uzgajivači industrijalke i dalje će biti u nepovoljnom položaju prema ostatku EU, jer ostaje na snazi Zakon a i Pravilnik o uvjetima za uzgoj konoplje i maka, koji ograničava uzgoj konoplje isključivo za hranu. Sramota! I ova Vlada kao i prethodne ne pokazuje namjeru da pomogne uzgajivačima i pratećoj industriji, nego upravo suprotno, koči razvoj industrijske proizvodnje u Hrvatskoj i time gazi vlastiti program!

Stječe se dojam da je mišljenje Vlade zapravo mazanje očiju Sabora, i namjerno onemogućavanje rasta u industriji prerade konoplje. Potpuno je neshvatljivo zašto. Kome smeta industrijska konoplja, da li postoji lobiranje unutar birokratskog aparata? Zadnje 4 Vlade imaju isti stav, kako je to moguće i zašto. Možda je cijela industrija talac nečijih interesa ili nečije gluposti.

 

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *